KAIKKI UUTISET

Rumtec-putki sopii vaativiin ilmastointikohteisiin

Espoon Tapiola uudistuu lähiaikoina merkittävästi. Metro-onkaloiden lisäksi maan alla louhitaan kallioista maaperää muihinkin rakennuskohteisiin. Kuluvan vuoden aikana valmistuu Tapiolan keskustan alle nelikerroksinen pysäköintihalli, jossa autopaikkoja  on 1650 ja jota  käyttävät päivittäin sadat autoilijat. Pysäköintihallin maanalaiset ilmastointiputket toimittaa Oy ViaCon Ab.

”Kun ilmastointiputki rakennetaan maan alle, edellytetään putken materiaalilta ja rakenteelta olennaisesti suurempaa kestävyyttä kuin maanpäällisissä putkissa”, aluemyyntipäällikkö Janne Pitkänen toteaa.

Rumtec-putkien soveltuvuus maanalaisiin ilmastointikohteisiin on todettu vuosikymmenten aikana  erinomaiseksi. Putkien materiaalina käytetään kuumasinkittyä G1000- terästä, joka takaa kestävyyden suuressakin alipaineessa. Putkien halkaisijakoot vaihtelevat tässä kohteessa 400 mm:stä 1200 mm:iin. Halkaisijat tuotannossa ovat 300-4500 mm.

”Varsinaisesti Tapiola-projekti käynnistyi jo vuonna 2012, jolloin aloitimme yhteistyön suunnittelusta vastaavan Projectus Team Oy:n kanssa. Järjestimme  Rumtec-putkiin liittyvää koulutusta ja kerroimme paitsi putkimateriaalin ominaisuuksista myös niiden erilaisista liitosmahdollisuuksista”, Pitkänen kertoo. ”Tapiolaan toimitettavien putkien määrä on yli 2 km”, hän jatkaa.

Vimpelissä kehitetty ja valmistettava Rumtec-teräsputki on tunnettu käsite alan suunnittelijoiden ja asentajien keskuudessa. Kyseessä on uniikki tuote: Suomessa ei vastaavanlaista putkea muualla valmisteta. Rumtec-putkia on asennettu mm. Helsingin Kampin matka- ja kauppakeskuksiin  ja Tampereen Hämppiin.

”Asiakkaat ovat arvostaneet toimitusvarmuuden lisäksi putkiemme käyttöikää”, Pitkänen korostaa. ”Sadan vuoden käyttöikä on saavutettu paitsi materiaalivalinnalla – kuumasinkitty teräs – myös epoksihartsimaalisuojauksella, jonka ansiosta putken pintarakenne on suojattu ulkopuolista korroosiota vastaan.”

Rumtec-putkien muunneltavuus on myös eräs tärkeä kilpailuetu.

”Nykyisin erikoisilmastointikohteet ovat usein hyvin yksilöllisiä. Siten niiden suunnittelijat voivat hyödyntää putkiemme suurta muuntelumahdollisuutta mm. erilaisten yhteiden ja käyrien ansiosta. Usein olemme  alusta lähtien ilmastointikohteen suunnittelussa mukana. Näin voimme auttaa mm. putkien sijoittelun ja ympärystäytön suunnittelussa”, Pitkänen huomauttaa.