KAIKKI UUTISET

Ilmajoen putkisilta-asennus valmistumassa

Pohjanmaalla on parhaillaan käynnissä kiinnostava tiehanke, jossa Oy ViaCon Ab:kin on mukana. Ilmajoen Palontielle rakennetaan Tuoresluoman läheisyyteen uusi kiertoliittymä, johon liitetään nykyinen Aamukuja sekä uusi Hansatie.

Uudistuksen tavoitteena on lisätä liikenteen toimivuutta sekä liikkujien turvallisuutta, sillä lähelle valmistuva ruokamarket moninkertaistaa jo lähiaikoina tienkäyttäjien määrän. ViaCon toimittaa kiertoliittymän alle monilevyrakenteisen putken, jollaisia ei aivan joka päivä valmisteta – eikä kuljeteta. Aluemyyntipäällikkö Asko Hirvelä  kertoo, että kyseessä on poikkeuksellisen pitkä putkirakenne.

”Pituutta on yhteensä lähes 92 metriä”, Hirvelä toteaa. ”Putken leveys on 5,79 metriä ja korkeus 4,40 metriä.  Kokonaispainoa putkelle kertyy n. 60 tonnia”, hän jatkaa.

ViaConin Vimpelin tehtaalla valmistetun putken toimitus käynnistyi helmikuun loppupuolella.

”Putki toimitetaan neljässä osassa työmaalle”, Hirvelä kertoo.

 

Ilmajoen putkisilta

Ekstratarkka kuljetus

Logistiikkaosaaminen oli Ilmajoen toimituksessa erittäin ratkaisevaa.

”Totesimme, että  kuljetusreitti on suunniteltava hyvin huolellisesti, muutoin kuljetuskorkeus saattaa aiheuttaa ongelmia mm. taajamien keskustoissa”, Hirvelä mainitsee.

Ensimmäinen kuljetus lähti helmikuisena talvi-iltana Vimpelistä Ilmajoen Palontielle.

”Kahden rekan lavalla oli puolet putkesta”, Hirvelä sanoo. ”Neljä saattoautoa takasi häiriöttömän etenemisen”, hän jatkaa.

Matkaa kohteeseen on suorinta tietä noin 100 kilometriä; todellisuudessa reitti oli pidempi.

”Juuri tällaisen erikoiskuljetuksen ajo läpi Seinäjoen olisi ollut haastavaa. Siksi kuljetus ohjattiin Ylistaron kautta. Kuljetus kesti yhteensä nelisen tuntia”, Hirvelä kertoo.

Ensimmäinen toimitus siirtyi viikon verran poikkeuksellisen lämpimän ja sateisen sään takia. Uoma, johon putki asennettiin, oli hyvin herkkä sateille.

”Tämä on tyypillistä Etelä-Pohjanmaan aakeilla laakeilla”, Hirvelä arvioi.

Putken toinen puolikas toimitettiin työmaalle 15.3.2016.

”Ja samana päivänä se saatiin liitettyä aikaisemmin toimitettuun osaan. Sää oli alkuviikon hyvin lämmin ja sulamisvesiä alkoi kertyä uomaan. Kaikki sujui kuitenkin hyvin”, Hirvelä kertoo.

Putken ympärystäyttö alkoi heti; eikä vesi enää aiheuta ongelmia. Työt etenevät aikataulussa. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen hanke valmistuu kokonaisuudessaan syksyllä 2017.

”Siltapaikan pohjaolosuhteet ovat hyvin haastavat”, Asko Hirvelä korostaa. ”Ympärystäytössä on mm. vaahtolasikevennyksiä”, hän jatkaa.

Vuoden aikana painumat tasaantuvat, ja lopulliset pintarakenteet ja päällysteet tehdään sen jälkeen.